Mustarindan viljelyprojekti

Kasvimaa sen toisena keväänä

Keväällä 2014 aloitin Hyrynsalmelle taide- ja luontotalo Mustarindan viereen pellolle kasvimaan. Kasvimaan tarkoitus oli lisätä Mustarinda-talon omavaraisuutta ja toimia opetuspuutarhana ja kokeilualustana.

Kasvimaan perustaminen tehtiin KVT-vapaaehtoisleiriläisten avustamana ja ensimmäisinä kesinä järjestettiin myös perinteeksi tullut Helajuhla ja niittotalkoot. Vuosien varrella lukuisat mustarindalaiset ja talon vieraat ovat laittaneet kätensä multaan ja saaneet puutarhasta satoa ja inspiraatiota.

Ensimmäisen viljelykesän huipennus oli luonnonvaratuottajalinjan opiskelukavereitteni kanssa järjestetty viiden ruokalajin fine dining -illallinen Metsän henki -tapahtuman yhteydessä.

Viljelyprojektin on tarkoitus koota ja säilyttää perinteistä paikallista viljelyyn liittyvää tietotaitoa ja jakaa sitä muille ja kehittää edelleen. Mustarinda-talon maa-alueella on ollut aikaisemmin keittiöpuutarha ja perunamaa rakennuksen toimiessa kansakouluna ja parantolana. Olemme keränneet tietoja ja tarinoita kasvimaan aiemmista vaiheista lähiseudun asukkailta sekä koulun entisiltä oppilailta. Paikallisia kasvikantoja olemme saaneet paikallisilta ystäviltä.

Kokosin ensimmäisen kesän kokemuksistani Kasveja ja ihmisiä – Google Garden -artikkelin Mustarinda-lehden Jälleenrakennus-numeroon.

Tuotin sisältöä viljelyprojektista kaksikieliseen blogiin vuosina 2014–2016 osoitteessa mustarindagarden.wordpress.com. Blogissa jaettiin mm. kasvitietoutta, vinkkejä ja reseptejä.
carrots
hara
drawingrows
building
compostframes2
compostframes
branches
carrot
horsebeans

Viljelyprojektin ensimmäisen kesän tunnelmia. Kuvat: Pauliina Leikas